![tech-export-turkiye-summit-2024-duzenlendi](https://fikshaber.com.tr/wp-content/uploads/2024/12/tech-export-turkiye-summit-2024-duzenlendi.jpeg)
ğ çekilen video içerikleri üzerine bir sunum yaptı.
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) bünyesinde yer alan bir sektör olan yazılım ve bilişim sektörü, Dış Ticaret Kompleksi Ömer Halisdemir Salonu’nda gerçekleştirilen teknoloji ihracatı zirvesini düzenledi. Zirvede sektörün geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında tartışmalar yapıldı ve ihracata damga vuran firmalar ödüllendirildi.
HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih Özer, zirvenin açılış konuşmasını yaparak yazılım ve bilişim sektörünün hizmet ihracatı içinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Özer, HİB bünyesinde yer alan en gözde sektörlerden birinin yazılım ve bilişim sektörü olduğunu ve bu yıl 5 milyar dolarlık bir ihracat rakamının tutturulabileceğinin görüldüğünü belirtti. Özer ayrıca, sektörde 1.693 üyeye ulaştıklarını ve üyelerin yanı sıra, bu yıl hedefledikleri 120 milyar dolarlık hizmet ihracatına katkıda bulunan tüm yazılım ve bilişim sektörüne teşekkür etti.
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Tarık Sönmez de yaptığı açılış konuşmasında bilişim sektörünün ihracatçı sektörler içinde önemine dikkat çekerek, devlet destekleri hakkında bilgi verdi. Sönmez, sektörlerin mevcut ihracat rakamlarına değil, potansiyellerine göre hizmet destekleri almaları gerektiğini vurguladı. Bakanlık tarafından verilen destek tutarının 2024 yılında 3 milyar lirayı aştığı bilgisini paylaştı.
HİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım Bilişim Hizmetleri Komitesi Başkanı İlhan Bağören ise ticarileşme ve Ar-Ge alanındaki zorluklara değindi. Bağören, devlet desteğinin “Önce Ar-Ge, sonra ticarileşme” şeklinde kullanılmasının ticarileşmeyi olumsuz yönde etkilediği ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, ülkemizde 30 bin yazılım firması bulunduğu halde büyük bir çoğunluğunun ihracat yapmadığına dikkat çekerek, bu sayının arttırılması gerektiğini söyledi. Ülke ekonomisi için önemli bir alana sahip olan yazılım ve bilişim sektörünün 86 milyonluk nüfusa sahip iç piyasanın cazibesi nedeniyle ihracata daha az odaklandığını sözlerine ekledi.
Bağören’in ardından Siyaset bilimci Soli Özel, “Dünün Dünyası, Yarının Dünyası – Orwell ve Huxley” konulu sunum gerçekleştirdi. Sunumda, yazarların yazdığı distopya eserlerinde bahsedildiği gibi insanların mutlu edilerek algı yönetimi ve korkuları kontrol altında tutulacağına dair tezler vurgulanmıştır. Daha sonra, fütürist Eray Yüksek “Ya Sonra” isimli sunumunu gerçekleştirmiş ve video içerik üreticisi Erhan Meydan da son sunumda yapılan video içerikleri hakkında bilgiler paylaşmıştır.
Bir yanıt bırakın