)
Erzincan’ın Yüksek Rakımlı Yaylalarında Üretilen Akkaraman Koyunu ve Kıl Keçisinin Sütünden Elde Edilen Tulum Peyniri Erzincan’ın kent merkezinde 280-285 TL’ye satılmaktadır. Ancak bu ürün için şirketleşmeye gidilmesi için çalışmalar sürüyor. Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında yapılan toplantıda bu konu ele alınmıştır.
Yaz sezonunda kentteki zengin bitki örtüsüne sahip 3 bin rakımlı yaylalarda beslenen akkaraman ırkı koyun ve kıl keçisinden elde edilen süt, Kemah tuzu ve şirden (peynir mayası) ile mayalanarak Erzincan tulum peyniri üretilmektedir. Bu yöreye özgü tulum peyniri, 3-4 aylık olgunlaşma sürecinden sonra kahvaltı sofralarını süslemeye hazır hale gelmektedir.
Anadolu’nun kadim topraklarında üretilen Erzincan Tulum Peyniri, yüzyıllardır kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzettir. Osmanlı Padişahlarından hemen her hanenin sofrasına kadar uzanan bu ürün, dünyanın birçok yerinde bilinmektedir. Erzincan Tulum Peyniri, kimi zaman yöreye özgü ürünlerle birlikte servis edilmektedir. Bu da lezzetine lezzet katmaktadır.
Erzincan’ın sahip olduğu yaylaların önemli bir kısmı mera ve yayla olduğu için binlerce insanı istihdam etmektedir. Bu sayede Erzincan Tulum Peyniri sektöründe de şirketleşme yolunda ilerlenmektedir. Vali Aydoğdu’nun başkanlığında yapılan toplantıda ise tulum peyniri üretiminde standartlar oluşturulması ve markalaşmaya gidilmesine yönelik çalışmalar ele alınmıştır. Bu çalışmaların Erzincan için önemli olduğu ifade edilerek hayırlı olmasına dikkat çekilmiştir.
Bir yanıt bırakın